Nytt kontrollsystem for selvkjørende kjøretøy

Mobility Forus har ny plattform for overvåking, styring og kontroll av selvkjørende busser i sanntid.

– Plattformen er et strålende eksempel på teknologi- og kompetanseoverføring fra et marked til et annet, sier daglig leder i Mobility Forus, Linn Terese Lohne Marken med henvisning til samarbeidspartner Robotic Innovation som har utviklet det nye flåtestyringssystemet som har fått navnet JIMA.

Det nye systemet strømmer data fra kjøretøy og føreforhold i sanntid slik at en driftsansvarlig kan sitte 1000 mil unna og fortsatt ha full kontroll på hva som skjer i trafikken.

– Det kan sammenliknes med et kontrolltårn for fly, bortsett fra at vi mulighet til å ta manuell kontroll over kjøretøyet, sier Marken om den nye portalen for flåtestyring av kjøretøy.

Smart kommunikasjon

Informasjon om kjøretøyets fremdrift og eventuelle hendelser i trafikken overvåkes fra Mobility Forus sitt kontrollsenter. Data fra kjøre-, vær- og føreforhold samles inn og analyseres i plattformen. Gjennom plattformen er det mulig å bestille opphenting, monitorere fremdrift og kommunisere direkte med passasjerer, trafikksentral og infrastruktur.

– Nordisk vinterføre er noe ganske annet enn det vi ser mange andre steder i verden. Innsikten JIMA henter fra drift av selvkjørende busser for Smartere Transport i Bodø er en viktig brikke for fremtidens mobilitet. Vårt mål er å bevise teknologimodenhet for å ta sikkerhetsoperatør ut av kjøretøy og operere on-demand tjenester som korresponderer med øvrig offentlig transport, sier Marken.

Fra fabrikkgulvet til bybildet

Det er Jærbedriften Robotic Innovation på Bryne som har utviklet den digitale plattformen som nå brukes på selvkjørende busser. Robotic Innovation har spesialisert seg på å automatisere varetransport og logistikk med innendørs roboter for kunder som NorgesGruppen, Haugstad møbel og Avinor.

–  Partnerskapet med Mobility Forus er et smidig eksempel på mulighetsrommet for norsk-utviklet teknologi når terskelen for deling er lav, sier Annette Anfinnsen, gründer og daglig leder av Robotic Innovation.

– Når Mobility Forus trengte en applikasjon for autonome busser kunne vi løse dette tids- og kostnadseffektivt ved å bygge videre på den skybaserte plattformen vi allerede har utviklet, sier Anfinnsen, som roser Yago testarena for å spleise selskapene.

Bygd for fremtiden

Yago testarena er en bedriftsklynge for aktører som jobber innenfor autonomi på land, vann og sjø. At Robotic Innovation og Mobility Forus nå har utviklet et kontrollsystem som favner alle områder er ingen tilfeldighet.

– Funksjonaliteten i plattformen vil utvikles i takt med regelverk. Den dagen ruten til en autonom lastebil må omdirigeres for å korrespondere med pakkelevering fra en drone, har vi lagt til rette for det, avslutter Anfinnsen.

Linn Terese Marken
Managing Director
+47 902 15 738
linnterese.marken@mobilityforus.no

Vestre Svanholmen 12
4313 Sandnes
Norway

Kontakt oss

Send oss gjerne en melding.

Not readable? Change text. captcha txt