Skal løse trafikkutfordringer i Arktis

Mobility Forus leder det mest omfattende prosjektet på selvkjørende busser nord for polarsirkelen, noensinne. Piloten skal løse trafikkutfordringer for innbyggerne i Bodø.

I februar 2022 inntar to selvkjørende, helelektriske Toyota Proace Bodø sentrum. Bilene skal kjøre i rute mellom Sentralterminalen til Nordlandsykehus i et seks måneder langt pilotprosjekt som er del av byens store mobilitetsinitiativ, Smartere Transport Bodø.

– Det er første gang i verden at det gjennomføres et pilotprosjekt av autonom teknologi i denne skalaen i et arktisk klima. Bodø er kjent for å ha tre årstider på en dag. Funker dette i Bodø, fungerer det over alt, sier Siri Vasshaug, prosjektleder for Smartere Transport Bodø.

Mobility Forus er prosjektkoordinator og operatør i prosjektet, og har tatt med seg to av Nordens ledende aktører på selvkjørende transport inn i piloten – finske Sensible 4 leverer den selvkjørende teknologien, mens danske Holo bidrar med sin digitale plattform for innhenting av kjøredata. Bussjåfører fra Boreal vil være verter ombord i kjøretøyene.

– Norden er langt fremme på selvkjørende kjøretøy i ordinær trafikk. I dette prosjektet har tre av Nordens ledende aktører gått sammen for å levere en tjeneste som vi håper vil ha verdi for Bodø kommune og byens innbyggere, sier Linn Terese Lohne Marken, daglig leder i Mobility Forus.

Dekker et behov

Den 3,6 kilometer lange ruten som skal piloteres i Bodø knytter sammen viktige områder som hurtigbåtterminalen, torget, parkeringsanlegg, parker og et etterlengtet stopp utenfor hovedinngangen til sykehuset.

– Ruten i piloten danner et godt passasjergrunnlag. Målet er at dette skal bli et godt supplement til ordinær kollektivtrafikk som gjør det både praktisk og attraktivt å velge bort privatbilen, selv i mørketiden, sier Karina Lavik, forretningsutvikler i Mobility Forus.

Innbyggere i Bodø har de siste fire årene etterlyst et kollektivtilbud til hovedinngangen til Nordlandsykehuset. Grunnet ombyggingsarbeid på sykehuset har hovedinngangen blitt flyttet til en annen del av bygget, hvilket har ført til at lengre gangavstand fra eksisterende busstrasé.

– Dette er et spennende prosjekt som er innovativt, og henger sammen med Bodøs profil om å være fremme i skotuppene når det gjelder teknologibruk. At de klarer å knytte piloten opp til et behov som er flagget, gjør det enda mer relevant og spennende, sier Bernt Toldnes, drift- og eiendomssjef ved Nordlandssykehuset.

Første av sitt slag

Det har aldri tidligere vært gjennomført et prosjekt med like lang varighet på vinterføre.

Prosjektet er del av Smartere Mobilitet Bodø som skal endre folks reisevaner, samtidig som det kutter klimagassutslipp.

– Målet er å gi gode, fleksible transportløsninger til innbyggerne i regionen. Dette initiativet skal bidra til å løse en trafikkutfordring i Bodø, samtidig som det reduserer klimagassutslippene, sier Vasshaug.

I september var prosjektdeltakerne i Bodø for ferdigstille teknisk planlegging og skiltendring langs traséen. Kjøretøy og teknologi er valgt for å tåle Nordlandsvinteren.

– Det er spennende med en ambisiøs by, som ser muligheten i å prøve ny teknologi. Sensible 4 har spesialisert seg på å utvikle teknologi for krevende kjøreforhold og klima. For oss er dette stor mulighet for å stressteste teknologien i urbant miljø gjennom forskjellig værforhold og årstider, på veien til å levere fullskala selvkjørende persontransport, forklarer Kresten Harala Arup som er forretningsutvikler i Sensible 4.

Vert om bord

Det er to elektriske biler av modellen Toyota Proace som vil spesialtilpasses for prosjektet i Bodø.

Bilene vil kjøre autonomt, men norsk regelverk krever per i dag at det skal være en vert om bord som kan ta over styringen, dersom det skulle bli nødvendig.

– Dette er en del av utviklingen av en ny bydel i Bodø, og vi håper at det blir et godt tilbud til innbyggerne, og at de blir med på laget for å teste løsningen, avslutter Vasshaug.

Media

Bodø Nu, Avisa Nordland og Saltenposten har skrevet om prosjektet. De to sistnevnte bak  betalingsmur:

Bodø Nu

Avisa Nordland

Saltenposten

Linn Terese Marken
Managing Director
+47 902 15 738
linnterese@forusprt.com

Forusbeen 78
4033 Stavanger
Norway

Kontakt oss

Send oss gjerne en melding.

Not readable? Change text. captcha txt