Selvkjørende buss i Ålgård sentrum

GJESDAL 20. JULI 2020, I dag får Gjesdal kommune et nytt kollektivtilbud i Ålgård sentrum som skal gjøre det enklere for flere å la bilen stå. Som en del av det EU-finansierte forskningsprosjektet FABULOS lanserer Saga et tilbud med to selvkjørende busser for reisende mellom Ålgård sentrum og badeplassen ved Fjermestadvatnet. Her er det også et større boligområde som i dag har begrenset med kollektivtilbud.

Bussene, som har fått kallenavnene Gudrun og Gerard, er hel-elektriske minibusser produsert av det franske robotikkselskapet Navya . Tilsvarende bussmodell har tidligere kjørt i rute på Forus mellom Stavanger og Sandnes ved Mobility Forus, samt i Oslo-området langs Vippetangen og på Fornebu, i regi av Ruter. Bussen er autonom etter SAE-nivå nummer 3 og har maksimalt tillatt hastighet på denne ruten på 18 km/h.

Det spesielle i dette prosjektet er utprøving av autonom teknologi i et kupert og ruralt område som knyttes sammen med et urbant sentrum med tett trafikk og mange gående og syklende. Bussene vil være tett integrert i Kolumbus sitt reisenettverk som linjenummer S40 med rutetabell tilgjengelig i Entur og Kolumbus sine apper og systemer. Bussene vil styres en flåte gjennom et kontrollrom langs ruten. Etterhvert vil tjenesten også inkludere en HentMeg-bil i samarbeid med Kolumbus.

Samlet sett vil denne piloten kunne gi beboere i Ålgård vest mulighet til å la bilen stå når de skal inn til sentrum av Ålgård. Tilsvarende kan beboere i Ålgård sentrum hoppe i bussen når de skal nyte friluftslivet og badeplassene ved Fjermestadvatnet.

Av hensyn til trafikksikkerhet, norsk lov og tekniske begrensninger, så vil det hele tiden være en operatør ombord i hvert kjøretøy. Bussen manøvrerer seg selv for det meste av tiden, men operatøren kan alltid overstyre og ta over ved behov.

Du trenger ingen billett eller betaling for å reise med bussene, dette er et forskningsprosjekt hvor formålet er utprøving og læring for å avdekke hvilke effekter selvkjørende motorvogn kan ha for trafikksikkerheten, effektivitet i trafikkavviklingen og endring av reisevaner.

Tjenesten på Ålgård vil være tilgjengelig fra i dag til 4. september, og bussene går i rute mandag til fredag fra 9-15. Etter at piloten i Norge er avsluttet i september, sendes bussene til Helmond i Nederland for videre utprøving der. Du kan lese mer om tilbudet, ruten og ofte stilte spørsmål her .

Linn Terese Marken
Managing Director
+47 902 15 738
linnterese@forusprt.com

Forusbeen 78
4033 Stavanger
Norway

Kontakt oss

Send oss gjerne en melding.

Not readable? Change text. captcha txt